Speciaal meldpunt voor melding te hoge huurprijs per 1 januari

Vind jij dat je teveel huur betaalt? Dan kun je dat binnenkort melden via een speciaal door de gemeente ingericht meldpunt. Dit meldpunt wordt momenteel verder uitgewerkt en gaat op 1 januari 2025 ‘de lucht in’, zo laat de gemeente Helmond woensdag weten.

Sinds 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur van kracht. De gemeente Helmond bereidt zich momenteel voor op de uitvoering van die wet. Onlangs stelde de gemeente het proces vast waarin de werkwijze voor deze wet staat beschreven. Tegelijk is er een speciaal meldpunt ingericht dat aansluit op het al bestaande meldpunt voor de Wet Goed Verhuurderschap. Dit meldpunt werkt de gemeente nu verder uit. Via dit toekomstige meldpunt kun je straks melding doen als je vermoedt dat de huurprijs die je betaalt te hoog is.

Laagdrempelig
Bij het opstellen van dit meldpunt houdt de gemeente rekening met de criteria zoals die zijn opgesteld door de VNG: laagdrempeligheid, kosteloos en beschikbaarheid in verschillende talen. Daarnaast is rekening gehouden met de beschikbare capaciteit en bevoegdheden van de gemeente. Dit alles bij elkaar resulteert in een meldpunt waarin melders worden gestimuleerd om initiatief te nemen. En waarbij de gemeente, indien nodig, ondersteuning kan bieden. Zo word je als melder in het meldpunt meermaals aangespoord om een bindende uitspraak aan te vragen bij de Huurcommissie, voordat je de hulp van de gemeente inschakelt.

Handhaving
Ten slotte kun je via dit meldpunt een handhavingsverzoek indienen. Aangezien het niet mogelijk is om te handhaven op basis van een anoniem handhavingsverzoek, is de optie om een anonieme melding te doen, achterwege gelaten. De vervolgstappen zijn het meldpunt gebruiksvriendelijk en toegankelijk inrichten, voordat het op 1 januari 2025 op de website van de gemeente wordt gepubliceerd.

Goed Verhuurderschap
Deze wet breidt het instrumentarium voor de bescherming van huurders verder uit. En kun je zien als een aanvulling op de Wet Goed Verhuurderschap, die op 1 juli 2023 in werking trad. Die Wet Goed Verhuurderschap is ingevoerd om huurders te beschermen tegen ongewenste huursituaties, zoals discriminatie en te hoge servicekosten. Per 1 juli 2024 is deze bescherming versterkt met de invoering van de Wet Betaalbare Huur, de Wet Vaste Huurcontracten en de Wet Maximale Huurprijsverhoging. Met name de Wet Betaalbare Huur heeft gevolgen voor de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de gemeente.

Online huurprijscheck
De Wet Betaalbare Huur beperkt de stijging van huurprijzen in het middensegment (€879,66 – €1.123,13, prijspeil 2024). Dat gebeurt door de invoering van een gemoderniseerd woningwaarderingsstelsel (WWS). Hiermee wordt een maximale huurprijs vastgesteld voor woningen met een woningwaardering tot 186 punten. Woningen met 187 punten of meer vallen onder de vrije sector en zijn niet gebonden aan deze maximale huurprijs.
Huurders kunnen de puntentelling van hun woning berekenen via een online huurprijscheck opgesteld door de Huurcommissie.

Onderbouwde puntentelling
Naast een gemoderniseerd woningstelsel, kunnen gemeenten ingrijpen als verhuurders te veel voor hun huur vragen. Gemeenten hebben nu de tijd om hierop voor te bereiden. Want vanaf 1 januari 2025 treedt deze extra handhavingstaak officieel in werking. En is het voor verhuurders verplicht om een onderbouwde puntentelling op te nemen in een huurovereenkomst. Dit betekent dat je jezelf naast het afdwingen van een lagere huurprijs bij de verhuurder en huurcommissie, ook kunt wenden tot de gemeente.

Verschillen
Wel zijn er duidelijk verschillen tussen de bevoegdheden die de huurcommissie en gemeenten bezitten. Uitspraken van de gemeenten over puntentellingen en daarmee huurprijzen zijn niet bindend. Daarentegen zijn uitspraken van de Huurcommissie wél bindend. Maar daartegenover staat dan weer dat de gemeente over handhavingsmogelijkheden beschikt, iets wat ontbreekt bij de Huurcommissie.

Foto: Jennifer Miranda Lobijin/Vecteezy

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond